torstai 22. marraskuuta 2012

Pieniä tekoja

Tee pieni ympäristöteko! Näin haastoi Serla minut ja minä otin haasteen vastaan! Hetken mietin mitä tavan tallaaja voisi ympäristönsä eteen tehdä? Hetken mietittyäni mieleeni nousi montakin pientä arkista asiaa jossa voisi petrata. Meidän kodissa yksi hyvin ajankohtainen asia on lämmitys. Kodissamme on suora sähkölämmitys joten olemme melkoisia sähkösyöppöjä. Varsinkin talviaikaan myös sähkölaskut hipovat pilviä ja kiristävät kukkaroa kummasti. Kodistamme löytyy myös varaava takka mutta aivan liian laiskasti tulee sitäkin lämmitettyä. Ns. hukkapuuta on varaston kulmille ilmestynyt vaikka kuinka taas viime aikoina ja huomattavasti fiksumpaa olisi poltella ahkerasti niillä sitä takkaa kuin lämmitellä asuntoa lattialämmityksellä.
Asunnon ei tarvitse myöskään olla mikään tropiikki. Tiesitkö, että jo asteen lämpötilan tiputus säästää noin 5% lämmityiskuluissa? Lisäksi reissujen ajoiksi lämmitystä vähennetään. Pieniä arkisia mutta tärkeitä juttuja.Näitä pieniä arkisia tekoja tuli hetken mietittyäni montakin mieleeni. Mikä olisi sinun pieni ympäristötekosi? Serlan nettisivuilla tai Serla oravan facebook sivuilla voit kertoa oman pienen tekosi ympäristön eteen ja osallistua samalla arvontaan. Nyt haastan kaikki mukaan miettimään näitä pieniä mutta tärkeitä tekoja!

4 kommenttia:

 1. Itse viime keväänä 1300€ tasauslaskun kohdalla päätin että ollaan sitten tässä vanhassa talossa puulämmityksen ja +13c varassa. Viimetalvena meillä patterit 20c ulkona -30 ja sisällä 13 astetta... ei ole tropiikki ja hengityskin höyryää. heheh :) hulluudesta vanhoihin taloihin saa kärsiä. Villasukkaa, sormikasta ja nuttua..

  VastaaPoista
 2. Totta, että sähkö on kallista. Puunpolttamisesta on sitten oma harminsa. Pientaloalueellamme olemme huomanneet parin kylmän talven jälkeen ihmisten ahkeran takkojen ym. polttamisen seurauksena ulkokattojen ja harmaiden pihalaatoitusten mustuneen noesta. Kesällä teimme melko urakan pesemällä niitä ja eihän ne enää täysin puhdistu. Savu sisältää myös epäterveellisiä pienhiukkasia.Toivotaan vaan lauhoja talvia :) t. eräs lukijasi

  VastaaPoista
 3. Meillä eletään tropiikissa, minä nimittäin kärsin kylmyyden aiheuttamista kivuista ja palelusta, kylmyys siis todellakin menee luihin ja ytimiin. Kroppani toimii meillä lämpömittarina ja kertoo kun on aika lisätä lämmitystä. En voisi koskaan kuvitella laskevani edes makuuhuoneen lämpötilaa lähemmäksi kahtakymmentä, saati alle, minulla ei ole varaa niin lämpimiin peittoihin että se olisi mahdollista :)

  Minä joudun siis keksimään muita ympäristötekoja kuin lämmönsäätelyn. Jos ympäristötekona voi pitää puusaunaa niin sitten se olkoon yksi :) Muuta ympäristötekoja on ostaa lähes kaikki pojan vaatteet, kirjat ja lelut kirppikseltä käytettynä, toistaiseksi tämä on vielä onnistunut mutta nyt näyttää vaikeammalta sillä jostakin syystä erityisesti poikien 80-> vaatteet tuntuu olevan kiven alla, sadasta suurempia sitten jo löytyykin, mutta tuo väli on aika haastavaa. No onneks lapsien kasvu hidastuu ja on enemmän aikaa keräillä sitä seuraavaa kokoa :)

  Eksyinkö aiheesta, no ehkä hieman :)

  VastaaPoista
 4. Meilläkin kirppistellään ahkerasti, autoa käytetään vain kauemmaksi lähtiessä, kaikki mahdollinen kierrätetään (esim kaikki puuvillavaatteet menee reikäisinä/kuluneina siivousräteiksi moneen kertaan ennen biojätteeseen laittoa). Suosimme lähiruokaa ja itsekasvatettua luomua; omassa puutarhassa kasvatetaan aika paljon, haemme luonnosta ja lähistön maatiloilta jne kaiken mahdollisen mitä saa. Säästyy rahaakin.
  - Suvi

  VastaaPoista